niedziela, listopada 04, 2012

Rolada serowa na zimno



To jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.

Składniki na sernik:
  • ½ kg białego półtłustego sera
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 35 szt. herbatników typu "petit beurre"
Składniki na polewę:
  • ½ szklanki cukru
  • ½  kostki masła
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki kakao
Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać (fot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę do lodówki, aby dobrze stężały.

Herbatniki wyjąć z paczki i ułożyć na pergaminie tak jak na zdjęciu 2 (fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami cukru. Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3). Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową (fot.4). Teraz (trzymając za boki pergaminu) składamy roladę do środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się nie "rozjechały" (fot.5). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować polewę kakaową. Kakao wymieszać z wodą, a następnie dodać resztę składników. Zagotować w rondelku, intensywnie mieszając łyżką drewnianą, do momentu aż masa ładnie zgęstenieje. Przestudzić. Polać nią ciasto (fot.6) i całość ponownie wstawić do lodówki.


  drukuj przepis

1 komentarz :

  1. Ja to ciasto składałam w piramidkę. ;) Ten pomysł zwijania w roladę jest również ciekawy.

    OdpowiedzUsuń