sobota, stycznia 14, 2012

Róże karnawałowe



Róże karnawałowe, to pyszne kruche ciasteczka, smażone na głębokim tłuszczu, tak jak faworki. Serwowane są najczęściej w okresie karnawału. Przygotowuje się je z trzech krążków, które skleja się razem na środku. Po usmażeniu każdą różę posypuje się  cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.

Składniki na około 25 sztuk: 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • dżem lub konfitura do ozdoby
Z podanych składników zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Wyrabiać ręcznie aż będzie gładkie i błyszczące. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem, żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu będzie miało pęcherzyki. Włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać trzema szklankami o różnej średnicy, po 3 kółka. Każde z kółek nacinać w kilku miejscach na krawędziach, tak aby powstały płatki naszych różyczek. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć ich do końca.

Na blacie kuchennym ułożyć najpierw największe kółko, posmarować środek białkiem jaja, ułożyć drugi krążek średniej wielkości, a następnie tak samo postąpić z najmniejszym krążkiem. Krążki należy ułożyć tak, aby nacięcia w płatkach się nie nakładały. Na koniec wgnieść palcem środek róży, aby wszystkie warstwy dobrze się skleiły. Tak przygotować wszystkie różyczki (fot.1). Najlepiej gotowe trzymać do momentu smażenia pod delikatną ściereczką, żeby nie obsychały.

Rozgrzać tłuszcz i wrzucać różyczki najmniejszym płatkiem do spodu. Smażyć na lekko złoty kolor, następnie odwrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Wyciągać pojedynczo i odkładać na ręcznik papierowy. Należy bardzo uważać, aby róże nie zarumieniły się za bardzo, bo będą gorzkie i niesmaczne.

Po ostudzeniu róże ułożyć na blacie kuchennym, jedna przy drugiej i posypać dużą ilością cukru pudru. Następnie w środek każdej różyczki włożyć do środka dżem (fot.2), rodzynki lub wiśnie z zalewy.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz