poniedziałek, stycznia 30, 2012

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową



Mamy w domu taką rodzinną tradycję... Solenizant, któremu aktualnie przypada święto - wybiera ciasto na jakie ma ochotę - a ja je później robię :) Tym razem urodziny obchodził mój syn. Zachcianka polegała na znalezieniu dobrego ciasta z kokosem. Idealne znalazłam na blogu W kuchennym oknie. Może i Wam przypadnie do gustu. Jest wyśmienite!

Składniki na ciasto:
  • 1 kg jabłek
  • 180 g cukru
  • 7 łyżek cukru do piany z białek
  • 1 kostka margaryny
  • 220 g mąki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 8 jajek
  • 1 małe opak. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kakao
Składniki na polewę chałwową:
  • 200g chałwy kakaowo-waniliowej
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 20-30 g płatków migdałowych do dekoracji
Jabłka obrać, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli mają dużo soku, należy lekko odcisnąć go dłońmi. Margarynę utrzeć do białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1). Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2). Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3). A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4).

Piec około 50 minut w temp. 180°C.

Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zacznie się gotować zdjąć całość z ognia. Następnie wlać pozostałe 2 łyżki mleka, stale mieszając do chwili kiedy chociaż częściowo ostygnie. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Najlepsze jest tego samego dnia. Smacznego :)


  drukuj przepis

3 komentarze :

  1. Trafiłam przez przypadek, bo szukam dobrego przepisu na jakieś ciasto :) ale masz tutaj pyszności :) Chyba skuszę się na to jabłkowo-kokosowe :)
    -
    I zapraszam do siebie :) Mama 48h na dobę

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością zajrzę do ciebie
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis - wiele smaków, a takie szybkie wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń