Maślane bułeczki śniadaniowe

by - września 18, 2011



Na miły początek dnia bardzo dobrze wpływa aromat wypieku świeżego pieczywa rozchodzący się po domu. Tak więc dziś postanowiłam napełnić go zapachem bułeczek maślanych. Są pyszne, całe mięciutkie, bez twardej skorupki na zewnątrz. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. 

Składniki na około 14 bułeczek:
  • 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo:
  • 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania 
Mleko delikatnie podgrzać. Jajko roztrzepać. Jeżeli wybraliśmy suche drożdże, to należy je wymieszać z mąką, jeżeli zaś świeże należy zrobić z nich rozczyn mieszając intensywnie, aż do rozpuszczenia z łyżką cukru. Masło roztopić.

Następnie wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut (fot.1). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie formować bułeczki. Ponieważ ciasto jest bardzo klejące najlepiej formować je zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką blaszce (fot.2). Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztopionym masłem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut. 


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy