niedziela, sierpnia 28, 2011

Ciasto malinowo-piankowe



Maliny są doskonałym dodatkiem do każdego ciasta, bez wyjątku. Dzisiaj umieszczone w puszystej piance śmietanowej z dodatkiem galaretki malinowej. Schłodzony w lodówce stanowi doskonały deser na ciepłe, letnie wieczory.

Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 125 g masła o temp. pokojowej
Składniki na masę:
  • 300 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 opak. Śmietan-Fix
Do dekoracji:
  • kilka malin
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy.

Maliny posypać cukrem (fot.2) (mrożone rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin uzupełnić wodą do 400 ml. Sok zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, miesdzać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Wierzch ciasta posypać Śmietan-Fixem.

Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny. Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). A następnie powoli dodawać tężejącą galaratkę, cały czas miksując (fot.3). Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona (fot.4). Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki ciasta. Udekorować malinami.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz