Truskawkowy motyl

by - lipca 11, 2011



Dzisiaj chciałam zaprezentować z pozoru proste ciasto, w nowej ciekawej formie, która przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i najmłodszym pociechom. Puszysty biszkopt, z delikatnym kremem śmietanowo-serowym, pokryty truskawkami w galaretce - nic dodać, nic ująć :)

Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 180 g mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g stopionej margaryny
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
Składniki na poncz:
  • 1 torebka herbaty ekspresowej
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki na krem:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
Jajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy. Wystudzić i nasączyć zimnym pączem przygotowanym z mocno zaparzonej herbaty, cukru i soku cytrynowego. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1).

Ciasto wstawić do lodówki na około 20 minut. Truskawki umyć, odszypułkować (4 sztuki odłożyć na tułów), pokroić w plasterki. Ułożyć na masie serowej (fot.2). Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, a następnie tężejącą zalać truskawki.

Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegu formy. Przekroić na pół. Połówki ciasta ułożyć okrągłymi brzegami do siebie, tak aby imitowały skrzydła motyla. 4 truskawki w całości ułożyć na środku ciasta, zamiast tułowia. W górną truskawkę wbić jeszcze 2 cienkie patyczki lub trzcinki imitujące czułki... i gotowe! Motylek jak żywy :)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy