piątek, kwietnia 22, 2011

Mazurek marcepanowy



Niezbędny element każdego Wielkanocnego stołu - Mazurek. Tym razem mazurek z kruchym, delikatnym spodem z ciasta marcepanowego, przełożony dżemem truskawkowym i udekorowany różnymi polewami. Rodzaj dżemu i polewy możemy dobierać indywidualnie, wg własnego uznania. Istotą tego mazyrka zdecydowanie jest ciasto.

Składniki na spód marcepanowy:
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruche ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka do ciasta
  • 1 żółtko do posmarowania
Dodatkowo:
  • słoik dżemu truskawkowego
  • różne polewy do dekoracji
  • bakalie i owoce do dekoracji
Marcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce nam się ładnie rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy) włożyć na chwilę do kąpieli wodnej i podgrzać, aż do momentu kiedy wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodać mąkę. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm (fot.1). Piec 20 minut w temp. 175°C.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę. Wyjąć i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 18 x 26 cm. Z pozostałego ciasta wytoczyć cienkie wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście równomierną kratkę (fot.2). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmarować surowym, zmąconym żółtkiem. Piec na złoto w temp. 180°C.

Dżem podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Następnie równomiernie posmarować nim spód marcepanowy (fot.3). Na blacie marcepanowym ułożyć blat z ciasta kruchego. Lekko docisnąć. Wierzch udekorować według uznania - różnymi polewami i bakaliami (fot.4).


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz