sobota, lutego 26, 2011

Jaśki makowo-sezamowe



Jaśki makowo-sezamowe, to błyskawiczna przekąska z gotowego ciasta francuskiego, do przygotowania nawet jak goście są "tuż za rogiem". Szczególnie dobrze smakują do czerwonego barszczu lub na wieczorne posiedzenia do piwka :)

Składniki na 40 sztuk:
  • gotowe ciasto francuskie 275 g
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki sezamu
Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić foremką około 40 krążków o średnicy 5 cm (fot.1). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2).

Piec około 10-15 minut w temp. 220ºC. 


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz