Najprostszy chleb pszenny na suchych drożdżach
To najprostszy do wykonania chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Zawsze warto mieć taki przepis w zanadrzu :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu. Ma puszysty elastyczny środek i chrupiącą skórkę. Jest na tyle uniwersalny, że idealnie smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 10 g suchych drożdży
- 375 ml letniej wody
Dodatkowo:
- mak do posypania
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką haka, przez minimum 5 minut.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 50 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć lekko ponad krawędź foremki.
Po tym czasie wierzch ciasta delikatnie posmarować wodą (za pomocą pędzelka) i posypać makiem.
Piec w temp. 200°C (grzanie góra dół) przez około 40 minut, aż chleb ładnie się zarumieni.
Studzić na kratce.
3 komentarzy
Pięknie się upiekł :).
OdpowiedzUsuńJak na drożdżach ;) Polecam przepis. Idealne pieczywo na awaryjne sytuacje.
UsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuń