Najprostszy chleb pszenny na suchych drożdżach
To najprostszy do wykonania chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Zawsze warto mieć taki przepis w zanadrzu :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu. Ma puszysty elastyczny środek i chrupiącą skórkę. Jest na tyle uniwersalny, że idealnie smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 10 g suchych drożdży
- 375 ml letniej wody
Dodatkowo:
- mak do posypania
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką haka, przez minimum 5 minut.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 50 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć lekko ponad krawędź foremki.
Po tym czasie wierzch ciasta delikatnie posmarować wodą (za pomocą pędzelka) i posypać makiem.
Piec w temp. 200°C (grzanie góra dół) przez około 40 minut, aż chleb ładnie się zarumieni.
Studzić na kratce.
6 komentarzy
Pięknie się upiekł :).
OdpowiedzUsuńJak na drożdżach ;) Polecam przepis. Idealne pieczywo na awaryjne sytuacje.
UsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuńThis is an awesome article, Given such an extraordinary measure of data in it, These sort of articles keeps the customers excitement for the site, and keep sharing more ... favorable circumstances. 바카라사이트
OdpowiedzUsuńFrom some point on, I am preparing to build my site while browsing various sites. It is now somewhat completed. If you are interested, please come to play with 바카라사이트
OdpowiedzUsuńI want you to thank for your time of this wonderful read!!! I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog! 바카라사이트
OdpowiedzUsuń