Świąteczna latarnia morska z piernika

by - grudnia 17, 2025

W tym roku do mojej kolekcji piernikowych konstrukcji dołączył zupełnie nowy projekt - świąteczna latarnia morska z piernika. To nie jest klasyczna dekoracja, lecz pełnowymiarowa, przestrzenna budowla, która po złożeniu osiąga aż 45 cm wysokości i przyciąga wzrok od pierwszego spojrzenia. 

Latarnia składa się z trzech wyraźnie zarysowanych modułów. Solidna podstawa nadaje konstrukcji stabilność i proporcje. Nad nią wznosi się galeria z balkonem, otoczona misternymi barierkami wykonanymi z lukru, które dodają całości lekkości i elegancji. Najbardziej spektakularnym elementem jest jednak górna część latarni - przeszklony moduł z izomaltu cukierniczego, przez który widać delikatne światło, imitujące prawdziwe światło nawigacyjne. 

Tego typu konstrukcja wymagała czegoś więcej niż standardowego piernika. Przy takiej wysokości i formie kluczowe stało się stworzenie idealnego ciasta konstrukcyjnego - takiego, które po upieczeniu będzie sztywne, stabilne i utrzyma całą budowlę bez najmniejszych odkształceń. I właśnie tutaj wydarzyło się coś wyjątkowego: udało mi się znaleźć najlepszą formułę do piernikowych konstrukcji. Przepis nie zawiera żadnych spulchniaczy - ani proszku do pieczenia, ani sody - dzięki czemu elementy po wypieczeniu są maksymalnie płaskie, równe i doskonałe do składania jak architektoniczne puzzle. 

To projekt, który łączy cukiernictwo, precyzję i pasję do tworzenia - a przede wszystkim pokazuje, że piernik może być nie tylko wypiekiem, ale również formą świątecznej sztuki.


Składniki na masę piernikową:

  • 125 g masła
  • 180 g miodu
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 700 g mąki

Lukier do sklejania elementów:

  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • 6-7 kropli soku z cytryny

Lukier do dekoracji:

  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 6-7 kropli soku z cytryny
Dodatkowo:

  • czerwony barwnik spożywczy
  • 2 szklanki izomaltu cukierniczego (do wypełnienia okienek)

W niewielkim rondelku roztopić masło, miód i brązowy cukier. Ostudzić. Mąkę przesiać razem z przyprawą piernikową i kakao. 
Za pomocą miksera połączyć roztopioną mieszankę miodową z 2 jajkami, a następnie powoli dodawać mąkę. Ugniatać ręcznie lub za pomocą silnego miksera, aż powstanie gładkie ciasto. 

Wydrukować szablony z elementami latarni na sztywnym papierze (do pobrania tutaj  ).

Z gotowego ciasta, odrywać po kawałku, rozwałkować na placek o grubości 4 mm - i wycinać po kolei wszystkie elementy latarni.

Piec w temperaturze 150°C przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.

Teraz czas przygotować lukier do zdobień. Cukier puder dokładnie przesiać. Dodać białko i 6-7 kropli soku z cytryny. Ucierać mikserem ręcznym przez 10 minut na niskich obrotach. Nie należy skracać czasu ucierania! Lukier musi być gładki, lśniący i nie napowietrzony bąbelkami powietrza. 
Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb. Można  zagęścić go, dodając cukier puder lub rozrzedzić, dodając sok z cytryny lub wodę (po kropelce).

Zaczynamy od przygotowania przeszklonych elementów latarni w galerii (tej tuż pod górnym daszkiem). Na dużej desce ułożyć papier do pieczenia, a na nim 8 małych elementów (tak jak na fot. 4). Te małe elementy mają wymiar 25x20 mm - a za pomocą lukru musimy je powiększyć wzwyż do rozmiaru 25x50 mm i stworzyć im ramy okienne. W tym celu nakładamy kilka warstw lukru (po każdej odczekać do wyschnięcia), aż uzyskamy grubość taką samą, jaką mają pierniczki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.

W małej miseczce wymieszać część lukru z czerwonym barwnikiem spożywczym. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka, odciąć róg, robiąc bardzo małą dziurkę.
Wydrukowaną 5 stronę szablonu ułożyć na desce, przykryć warstwą papieru do pieczenia i za pomocą lukru stworzyć przęsła barierki do galerii latarni morskiej (fot. 6).

Stworzone okienka i barierki zostawić do wyschnięcia najlepiej na całą noc.

Resztę niewykorzystanego lukru zostawić w szczelnie zawiązanych rękawach cukierniczych i wstawić do lodówki.

Na drugi dzień przygotować izomalt cukierniczy do wypełnienia okienek. W tym celu potrzebne nam będą: łyżka ze stali nierdzewnej, mały rondelek ze stali nierdzewnej i termometr cukierniczy. Izomalt wsypać do rondelka i gotować na średnim natężeniu (najlepiej na kuchence indukcyjnej) do temperatury 167°C. Nie należy przekraczać wskazanej temperatury, ponieważ wtedy izomalt zżółknie.
Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z gotowaniem izomaltu, bardzo ważne jest żeby założyć rękawiczki, które można szybko zdjąć w razie gdyby izomalt prysnął. 

Wszystkie elementy, które muszą posiadać "szybki" muszą być ułożone na papierze do pieczenia.
Teraz wrzącym izomaltem, należy wypełnić wszystkie "przeszklone" elementy - czyli pierniczki z ramami z lukru oraz elementy z okienkami w podstawie latarni. Odstawić wszystko do całkowitego zastygnięcia (na około 2 godz.)

Po tym czasie wyjąć lukier z lodówki i dekorować wszystkie elementy latarni według uznania. 

Teraz czas przygotować lukier do łączenia elementów. Cukier puder dokładnie przesiać. Dodać białko i 6-7 kropli soku z cytryny. Ucierać mikserem ręcznym przez 10 minut na niskich obrotach. 
Za pomocą przygotowanego lukru, sklejamy po kolei:

  1. Podstawę latarni (fot.1)
  2. Przybudówkę latarni (fot.2)
  3. Zabudowę galerii (fot.3)
  4. Przeszklone elementy latarni (fot.5)
  5. Barierki z lukru na balkonie galerii (fot.7) - tutaj najlepiej wykorzystać resztę czerwonego lukru.
  6. Odstawiamy złożone elementy do całkowitego zastygnięcia lukru mocującego.

Na koniec (również za pomocą lukru) łączymy wszystko ze sobą:

  1. Podstawę latarni przyklejamy lukrem do podstawy (ja do tego celu wykorzystałam kamienną deskę do serwowania 25x25 cm) (fot.8)
  2. Doklejamy dolną  przybudówkę (fot.9)
  3. Przyklejamy balkon galerii (fot.10) Uwaga! Jeżeli planujemy zamontować oświetlenie w latarni, to najlepiej zacząć przeciąganie kabla od lampek led w tym momencie.
  4. Przyklejamy zabudowę galerii (fot.11)
  5. Kończymy montując daszek galerii, przeszklone elementy oraz daszek latarni (fot.12)
  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy