Ciasteczka Lumihiutaletortut

by - grudnia 21, 2018



Lumihiutaletortut - czyli płatki śniegu. Tradycyjne fińskie ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą. Oprócz dobrego smaku, ich dużą zaletą jest fakt, że wypełnienie z marmolady, ukryte jest w środku i dzięki temu przy ułożeniu w stos - nie sklejają się jedno z drugim.

Składniki na 50 szt.:
  • gotowe ciasto francuskie XXL (50x25 cm)
  • około 150 g twardej marmolady wieloowocowej lub powideł
  • 2 żółtka (do smarowania)

Do posypania
  • cukier puder

Przygotować największą blachę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Podzielić ciasto na kwadraty o rozmiarze 5x5 cm (fot.1). Zabezpieczyć przed wysychaniem (np. przykrywając ciasto z wierzchu ściereczką).
A następnie:
- ułożyć około 1/3 łyżeczki marmolady (fot.2),
- skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadratu (fot.3),
- skleić dwa pozostałe rogi (fot.4),
- skleić pozostałe wystające części, tak żeby marmolada nigdzie nie wystawała (fot.5),
- obrócić powstałą "sakiewkę" do góry nogami (sklejeniem do dołu) (fot.6),
- delikatnie rozpłaszczyć palcami - tak żeby powstało kółko o średnicy około 5 cm,
- naciąć nożem z czterech stron (zostawiając nienaruszony środek) (fot.7),
- wykonać kolejne 4 nacięcia (tak, żeby kółko było podzielone na 8 równych części) (fot.8),
- końcówki naszego "płatka śniegu" - ścisnąć tworząc stożkowe zakończenie (fot.9-10).

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C (grzanie góra-dół).
Żółtka jaja, rozmącić z 1 łyżką zimnej wody i posmarować nimi wcześniej przygotowane i ułożone na papierze do pieczenia, ciasteczka.
Piec około 15-20 minut, do momentu uzyskania złotego koloru.
Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy

  1. Cześć, jak długo zachowują świeżość, jak je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są przez 3-4 dni. Przechowywać w szczelnym metalowym pudełku.

      Usuń