środa, marca 14, 2018

Mazurek Królewski



Mazurek jest na tyle prostym ciastem, że może się ono wyróżnić, spośród innych - tylko dobrym, kruchym ciastem oraz ciekawą dekoracją. Najlepiej jak ciasto posiada niepowtarzalną strukturę i mocne, charakterystyczne aromaty. Myślę, że właśnie ten przepis spełnia te wszystkie kryteria. Ciasto jest dosyć zaskakujące, ponieważ do jego wyrobienia użyjemy m.in. żółtka z jajek na twardo. Dodatkowo zawiera ono sporą ilość mielonych migdałów oraz otartej skórki cytrynowej, która nadaje ciastu wyśmienity aromat.

Składniki na formę 20x20 cm:
  • 25 dag masła (miękkiego)
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 3 żółtka z ugotowanych jaj
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • dżem malinowy
  • dżem brzoskwiniowy
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Do miski przełożyć miękkie masło. Dodać cukier puder. Utrzeć mikserem na jednolitą, białą masę. Dodać pokruszone ugotowane żółtka jaj, a następnie pojedynczo 2 surowe żółtka (najpierw jedno, po chwili drugie), skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyłączyć mikser, dosypać mąkę i migdały. Zagnieść jednolite, kruche ciasto. Niestety ciasto dosyć mocno się klei - więc najlepiej skorzystać z miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
Z ciasta uformować jednolitą kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20-30 minut.
Przygotować blaszkę 20x20 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. 
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i 2/3 rozwałkować na kwadrat o grubości około 1 cm i wymiarach 20x20 cm. Żeby ciasto nam się nie kleiło do blatu, polecam wałkowanie między dwoma warstwami folii spożywczej (fot.1). Ułożyć je na dnie blaszki. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki, i ułożyć je na krawędziach prosto, a na środku w krateczkę (fot.2).
Do miseczki wbić żółtko i roztrzepać je z dwiema łyżkami mleka. Następnie posmarować wierzch wałeczków ciasta i włożyć je do piekarnika nagranego do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Piec 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po tym czasie ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie do każdego rombu nałożyć kolorami na przemian, niewielką ilość dżemu.

Źródło: gryzz.pl (z moimi poprawkami)


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. To wygląda tak pysznie, że nie obejdę się od wypróbowania tego przepisu. Dziś wielkie przygotowania do świąt to przepis jak znalazł! Rewelacja, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł Ci do gustu :) Życzę udanego wypieku i spokojnych Świąt Wielkanocnych!

      Usuń