piątek, grudnia 22, 2017

Ciasteczka z jabłkami i krówkami



Są przepisy, które zaraz po przeczytaniu składników, wiemy już, że to musi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy wyczytałam krówki, jabłka i cynamon - postanowiłam od razu sprawdzić ten przepis. No i.... rewelacja! :) Ciasteczka są delikatne i mięciutkie - i jeszcze to rewelacyjne połączenie słodkich krówek i kwaśnych, orzeźwiających jabłek. Mniam! 

Składniki na około 20 sztuk:
  • 100 g masła
  • 6 cukierków "krówek"
  • 1/2 jabłka odmiany "szara reneta" (twarde i kwaśne)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło i jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. 
Krówki oraz obraną połówkę jabłka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Kawałki jabłek oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać.
Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać szpatułką. Dodać krówki z jabłkami i znów wymieszać.
Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180˚C (z termoobiegiem).
Nabierać po łyżce masy i formować kulki. Układać je na przygotowanej blaszce i lekko spłaszczyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10-12 minut.

Żródło: kwestiasmaku.com



  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. Uwielbiam ciasteczka maślane, a połączenie krówek i jabłka wydaje się oryginalne :)
    Muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam,
    Słodko-Słone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam je serdecznie. Są przepyszne. Zniknęły błyskawicznie :)

      Usuń