środa, grudnia 20, 2017

Ciasteczka wiatraczki i prezenciki



Dzisiaj proponuję przepis na delikatne, kruchutkie ciasteczka, które trochę przypominają mi faworki. Samo ciasto nie jest słodzone i dlatego ciasteczka po upieczeniu należy obficie posypać cukrem pudrem.

Składniki na około 60 szt. ciasteczek:
  • 300 g mąki
  • 240 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki czerwonego lub białego wina
  • większa szczypta soli
Dodatkowo:
  • mąka do podsypywania
  • powidła (lub twarda marmolada wieloowocowa)
  • cukier puder do posypania

Zimne masło posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i dalej wszystko razem siekać i zgarniać nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie wszystko razem zagnieść w jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. 
Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Pokroić nożem na równe kwadraciki o boku 5 cm. 
Z połowy ciasta formować prezenciki (zaginamy każdy róg do środka),  a z drugiej połowy wiatraczki (każdy róg kwadratu naciąć, następnie zaginać do środka lewą połowę każdego rogu). Zagięte rogi dociskać mocno na środku i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
Gdy wszystkie ciasteczka będą już gotowe, przełożyć marmoladę lub powidła do mocnego woreczka lub rękawa cukierniczego, delikatnie odciąć róg  i wyciskać na środek ciasteczek odrobinę nadzienia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170˚C (z termoobiegiem) przez około 10 minut - do delikatnego zarumienienia się ciasteczek. 
Po wystudzeniu oprószyć je cukrem pudrem.

Źródło: mysweetworld.pl




  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz