niedziela, listopada 19, 2017

Ciasto Bounty z polewą z białej czekolady



Dzisiaj prawdziwa uczta dla wielbicieli batoników Bounty - czyli dla takich jak JA :) Ciasto jest bardzo delikatne, dzięki puszystej masie śmietanowej i polewie z dodatkiem serka mascarpone - a dodatkowo jest nafaszerowane mnóstwem batoników Bounty, które nadają mu charakteru.

Składniki na biszkopt (na tortownicę  ⌀ 26 cm):
  • 5 średnich jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
Składniki na masę:
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki żelatyny
Do przełożenia:
  • 8 pojedynczych batoników Bounty
Składniki na polewę:
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
Dekoracja:
  • 2 pojedyncze batoniki Bounty
  • około 2 łyżki wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Odstawić mikser. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 25 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka".
Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło. Wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.

8 pojedynczych batoników Bounty pokroić ostrym nożem na bardzo drobniutką kosteczkę. Odstawić.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Kiedy już wszystko się połączy dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.
W osobnej misce zmiksować serek mascarpone, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym partiami dodać do niego ubitą śmietankę. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Odstawić.
Żelatynę zalać w kubku niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna). Wstawić z kubkiem do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy. Postarajcie się jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).

Biszkopt przekroić w połowie na dwa placki.
Dolny placek posmarować połową masy (fot.1), wyrównać. Następnie ułożyć równomierną warstwę z pokrojonych drobno batoników Bounty (fot.2). Leciutko docisnąć, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Za pomocą noża maczanego we wrzątku wyrównać boki (fot.3) i wstawić do lodówki. 

Przygotować polewę. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić  w garnuszku na parze. W międzyczasie przełożyć serek mascarpone do naczynia i zmiksować. Kiedy czekolada dobrze się rozpuści, dodać ją do serka i ponownie zmiksować, aż składniki dobrze się połączą.

Wyjąć ciasto z lodówki i pokryć je równomiernie z każdej strony (łącznie z bokami) otrzymaną masą z białej czekolady (fot.4). Wyrównać. Udekorować na wierzchu batonikami Bounty i wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do lodówki, lecz tym razem minimum na całą noc.

Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz