Sernik Tiramisu na zimno

by - stycznia 04, 2017



Lekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake, ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka (o temperaturze pokojowej)
  • 4 duże żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Krem śmietanowy:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej)
  • 3-4 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżki kakao
Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia.
Żółtka przez chwilę zamieszać z cukrem, w żaroodpornej miseczce. Odstawić. Do rondelka wlać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ustawić miseczkę z żółtkami nad gotującą się wodą. Miksować masę dalej, do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg (o temperaturze pokojowej) delikatnie połączyć (za pomocą miksera) z masą żółtkową. Następnie wlać kawę, a na koniec stopniowo (wystudzoną) żelatynę.

Przygotować mocny napar z kawy, dodać likier i odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopty lekko moczyć w naparze kawy (najwygodniej moczyć biszkopty, w kawie przelanej do miseczki) i układać na dnie tortownicy, na kształt koła (od największego, do najmniejszego) (fot.1). Wylać masę serową, wyrównać (fot.2) i włożyć całość do lodówki, aż lekko stężeje.

Na tężejącym kremie ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów (fot.3)
Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski i miksować razem, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodać przesiany cukier puder.
Masę śmietanową wyłożyć na drugą warstwę biszkoptów (fot.4)
Gotowy sernik chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawać oprószone kakao.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

6 komentarzy