poniedziałek, marca 21, 2016

Mazurek marchewkowy



W tym roku chciałam stworzyć jakiegoś oryginalnego mazurka, takiego jakiego nie robiłam nigdy wcześniej. Po przejrzeniu dziesiątek przepisów trafiłam w końcu na stronę kuchnialidla, gdzie wśród przepisów mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego znalazłam przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia.

Składniki na ciasto:
  • 150 g marchewek
  • 2 jajka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 110 g mąki pszennej typu 650
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 60 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 szczypty zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 110 ml oleju słonecznikowego
Masa serowa:
  • 275 g twarogu tłustego, zmiksowanego
  • 1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (400 g)
  • 40 g cukru pudru
Dekoracja:
  • suszone morele, wiśnie kandyzowane, migdały, orzechy włoskie
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon.
Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić na puszystą masę. Do jaj dodać składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając.
Na koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą. 
Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w temp. 175°C przez 35-40 minut. Wystudzić.
Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy. Połową kremu posmarować spód ciasta, przykryć drugim blatem i posmarować go pozostałym serkiem (boki ciasta również).
Na koniec udekorować układając owoce oraz orzechy.

Szczerze mówiąc - wbrew pozorom ciasto jest dosyć wymagające (szczególnie spód) i trzeba szczegółowo, trzymać się wszystkich wskazówek. Dlatego bardzo polecam, przed rozpoczęciem pracy, obejrzenie filmu, gdzie Paweł Małecki, wyjaśnia punkt po punkcie jak przyrządzić to ciasto (link poniżej).

Źródło: kuchnialidla.pl 


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz