czwartek, marca 24, 2016

Ciasteczka waniliowe kurczaczki



Miłym akcentem wielkanocnym są również kurczaczki, więc w tym roku nie mogło ich u mnie zabraknąć. Tak naprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją.

Składniki na ciastka:
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • 125 g schłodzonego masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 2 świeżych lasek wanilii
Składniki na lukier:
  • 1 białko jajka „L” (około 33 g)
  • około 200 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto. 
Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1), w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się nie przyklejało. Teraz za pomocą okrągłej foremki (lub szklanki) powykrawać ciasteczka (fot.2). Na największej blaszce z piekarnika ułożyć papier do pieczenia, a na nim ciasteczka. Piec w temperaturze  160°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Ostudzić na kratce (fot.3).

Teraz przyszedł czas na przygotowanie lukru do dekoracji. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić, aby pozbyć się pestek i miąższu. Białko przelać do miski i zacząć ubijać na najniższych obrotach miksera. Jak tylko się spieni, zacząć stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ubijać przez około 10-15 minut. Jeżeli lukier wyjdzie nam zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie gładki i nie powinien być wyczuwalny w nim cukier puder. 
Największą część lukru zabarwić na żółto i pokryć nim całe ciasteczka. Odczekać, aż lukier dobrze zastygnie i dokończyć dekorację, rysując kolejno białe oczka, oraz pomarańczowe dzióbki i nóżki (fot.4). Jeżeli zabraknie nam lukru, można dorobić kolejną porcję wg takich samych proporcji.

I gotowe... Miłej zabawy i naturalnie Wesołych Świąt! :)

Inspiracja wyglądu: internet


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz