sobota, stycznia 09, 2016

Sernik z kajmakiem i orzechami



Idealny sernik powinien być delikatny i puszysty, a na pewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników.

Kruche ciasto na dno:
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 7 dkg cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego białego sera
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzechów pecan
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka.
Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. 
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez termoobiegu). Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy puszki). Gotować, aż masa rozpuści się na tyle, że będzie ją łatwo rozsmarować.
Orzechy posiekać i dodać do masy kajmakowej. Wymieszać i rozprowadzić dokładnie na całej powierzchni wystudzonego sernika.


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. A co z 4 białkami w masie serowej? Gdzieś zaginęły w przepisie... ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione :) Przy tym przepisie te 4 białka były zbędne.

      Usuń