niedziela, grudnia 13, 2015

Piernik przekładany



Nie ma prawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zupełnie suchymi ciastami. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, żeby wszystkie składniki, których będziemy używać - były w temperaturze pokojowej.

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g płynnego miodu 
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe do przełożenia
  • masa marcepanowa do przełożenia
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 80 g masła
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku (białka zachować na później), po każdym dokładnie ucierając. Porcjami dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną oraz śmietanę.
W osobnej misce ubić na sztywno białka, a następnie bardzo delikatnie dodać je do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelać do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut do momentu tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić na trzy warstwy (fot.2) i przełożyć jedną warstwę powidłami śliwkowymi (fot.3) a drugą - masą marcepanową (fot.4).
Całość polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem z masłem (fot.5-6).

Źródło: kuchniawzieleni


  drukuj przepis

3 komentarze :

  1. Zgadza się nie ma prawdziwych swiąt bez piernika. Twój wygląda zniewalająco pysznie, osobiście uwielbiam połączenie marcepana. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie :)
    Też chcę mój piernik masą marcepanową przełożyć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. KONKURS z nagrodami! Do wygrania 50 bonów po 100zł!!! Wyślij zdjęcie upieczonego ciasta i wygraj bony do Kauflandu!!! http://www.comperialead.pl/a/pp_adserwer.php?link=b94f9b6c4f5631c8ce16e0887388e969

    OdpowiedzUsuń