czwartek, sierpnia 13, 2015

Torcik brzoskwiniowy z bezami bez pieczenia

Najlepsze ciasto na upalne dni. Pyszne, chłodne i bez dużego nakładu pracy. Nie licząc czasu na stygnięcie budyniu, jego wykonanie zajmuje jedynie około 20 minut. To ciasto - to wyśmienity deser z delikatnym biszkoptowym spodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :)

Składniki na spód:
  • 200 g pokruszonych biszkoptów 
  • 100 g masła 
Masa owocowa:
  • 0,75 l soku bananowego 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 
  • 700 g dojrzałych brzoskwiń 
Wierzch:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 70-100 g bezy 
Biszkopy dokładnie pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera). Masło roztopić i dodać do biszkoptów. Wymieszać. 
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie na nim rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna (fot.1)
Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić (fot.2). Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc. 
Po wyjęciu tortownicy z lodówki, oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz. 
Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta (fot.3), bezy pokruszyć i posypać ciasto (fot.4). Przechowywać w lodówce.

Źródło (z niewielkimi zmianami): malacukierenka.pl


  drukuj przepis

7 komentarzy :

  1. Jakie śliczne kolorki.. Pychota :D Poproszę o jeden kawałek, hehe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym podesłała... ale w kabelki jakoś nie chce wejść :)
      Polecam - ciasto przepyszne!

      Usuń
  2. Mmm, wygląda fantastycznie, a smakować musiało obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawiam się w robieniu deserów, więc pewnie skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie. Efekt jest przepyszny :)

      Usuń