poniedziałek, września 29, 2014

Ciasto Maxi King



Od wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)

Składniki na blachę 23 x 37 cm:
  • ok. 400 g herbatników
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
Masa mleczna:
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
  • 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach)
Polewa:
  • 2 czekolady mleczne
  • 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
  • 1/4 szklanki mleka
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4)
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Źródło: stylowi.pl


  drukuj przepis

22 komentarze :

  1. Mmm, wygląda bosko! Te wszystkie warstwy kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto się skusić :) Polecam serdecznie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam ... jest po prostu boskie:) .... z tym, że u mnie niestety warstwy wyszły cieniutkie ... kolejnym razem zmniejszę po prostu blaszkę .... bo będe je piec częściej:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie! Zapraszam na mojego bloga

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki rozmiar blaszki jest do tego ciasta najlepszy,by nie wyszło zbyt cienkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam na górze przy składnikach: 23 x 37 cm. Ja właśnie z takiej korzystałam.

      Usuń
  6. Mleko ostudzone wlewam do utartego masła na przemian z mlekiem w proszku miksujac cały czas? Dobrze zrozumiałam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Utrzeć masło na puch.
      Dodać szklankę zimnego mleka z cukrem i cukrem waniliowym oraz 3-4 szklanki mleka w proszku.
      Ponownie utrzeć.

      Usuń
  7. Jaka gramatura kostki masła do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre ale strasznie słodkie. A czy u was też tak czuć to mleko w proszku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak dla mnie zbyt słodkie.
      Smak mleka w proszku niestety stał się zbyt dominującym.

      Usuń
  9. Wygląda pysznie :) Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy orzeszki mogą być słone? czy lepiej nie ryzykować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie ryzykowała :)
      Na pewno mocno wpłynęły by na smak całości...

      Usuń
  11. Zamiast orzechów można dać słonecznik niesłony oczywiście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można - ale to na pewno wpłynie na ogólną zmianę smaku ciasta.

      Usuń
  12. a gdzie kupić mleko w proszku ?

    OdpowiedzUsuń