środa, lipca 03, 2013

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami



Gofry są dosyć popularnym deserem. Dlatego starałam się wynaleźć jak najlepszy przepis. I właśnie taki, znalazłam na blogu atinabc. Gofry wyszły przepyszne. Kruche z wierzchu a mięciutkie w środku. Serdecznie polecam ten przepis. Z podanych składników wychodzi naprawdę duża ilość - tak więc na pewno cała rodzina będzie zadowolona :) 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g truskawek
  • cukier do smaku
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a po około minucie ubijania, olej i kilka kropli aromatu. Teraz w osobnej misce ubić na sztywno białka.
Na koniec wcześniej przygotowaną masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1).
Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2) i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia.
Teraz zostało nam już tylko ubicie śmietany kremówki (można ją lekko dosłodzić) i pokrojenie truskawek na mniejsze kawałki oraz ułożenie ich w dowolnej ilości na gofrach :)
Smacznego!


  drukuj przepis

4 komentarze :

  1. piekne wyszły te goferki ;-) uwielbiam truskawki z bitą śmietaną więc dla mnie to gofry idealne ;-D

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka porcja zadowoliłaby każdego łakomczucha :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html#.U0FnMaK9Yb4 NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam wg twojego przepisu najlepsze gofry na świecie!!! Chrupiące, rumiane i przepyszne!!! Nigdy tak dobre mi jeszcze nigdy nie wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam słodziutko.

    OdpowiedzUsuń