niedziela, kwietnia 28, 2013

Szarlotka w kratkę



Kiedy mamy ochotę na ciasto z jabłkami, gdzie zdecydowanie więcej jest jabłek niż ciasta, polecam szarlotkę w kratkę. Jest to bardzo prosty przepis na pyszną i delikatną tartę z aromatycznymi jabłkami.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
  • 1 kg jabłek np. reneta
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka przyprawy do szarlotki
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • łyżka mleka
Mąkę na ciasto przesiać. Zrobić wgłębienie i wbić jajka. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki, razem z cukrem i szczyptą soli. Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto a następnie owinąć je folią i włożyć na minimum 30 minut do lodówki.
W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem (fot.1). Dodać cukier (wg uznania) i przyprawę do szarlotki a następnie całość udusić pod przykrywką do miękkości. Odstawić do przestudzenia.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić. Około połowę cista wyjętego z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie formy. Ponakłuwać widelcem (fot.2) podpiec przez około 10-15 minut. Ciasto wyjąć, uformować cienkie brzegi na wysokość 3-4 cm. Mus jabłkowy rozprowadzić równomiernie na cieście (fot.3). Na posypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować pozostałe ciasto i pokroić na paski o szerokości 1 cm. Na musie jabłkowym ułożyć przeplataną kratkę, zachowując odstępy około 3 cm (fot.4). Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować kratkę. Piec około 20 minut, do momentu aż ciasto ładnie się nam zarumieni.
Dla miłośników nieco słodszej wersji polecam po upieczeniu pokrycie kratki lukrem, przygotowanym z cukru pudru i wody. Smacznego :)
Źródło: "Tradycyjne ciasta" wyd. Olesiejuk


  drukuj przepis

8 komentarzy :

  1. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://kurcze-spieczone.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ciacho:) Kratka perfekcyjna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna ta szarlotka. : ) Bardzo mi się podoba!
    U mnie na blogu było bez przekładania, może mniej estetycznie, ale też smacznie. : ) http://heavydessert.blogspot.com/2013/05/szarlotka-na-pokruchym-ciescie.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń