Sernik na zimno Straciatella

by - marca 10, 2012



Na zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk na blogu mojewypieki, troszkę je przerobiłam i efekt okazał się wyśmienity. Ciasto nie jest zupełnie pracochłonne - i w dodatku przepyszne - polecam :)

Składniki na spód ciasta:
  • 160 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 70 g roztopionej margaryny

Składniki na masę serową:
  • 250 g serka kremowego (np. philadelphia)
  • 330 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie Śmietan-Fix
  • 100 g batonika Toblerone
  • 120 g białej czekolady

Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie wymieszać z margaryną. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1). Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze wymieszać mikserem (fot.2). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batonik Toblerone drobno pokruszyć (ja się wyręczyłam blenderem), dodać i wymieszać (fot.3). Wcześniej przygotowany spód w tortownicy, wyjąć z lodówki i wyłożyć na niego masę serową. Wyrównać (fot.4). Wstawić ponownie do lodówki. Zostawić na całą noc. Podawać ozdobiony wiórkami czekolady.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy

  1. czy zamiast serka philadelfia może iść mascarpone, a zamiast ciastek digestive jakieś inne ciasteczka z czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek mascarpone jest kilkukrotnie bardziej tłusty, jedynie konsystencję ma podobną. Szczerze mówiąc ja bym nie próbowała, ponieważ wyjdzie wtedy zupełnie inny smak.
      Natomiast ciasteczka Digestive można zastąpić np. ciasteczkami owsianymi firmy Sante.

      Usuń