niedziela, września 11, 2011

Pralinki amerykańskie



Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym). Tym razem wykorzystamy go do prostych w wykonaniu, ale za to bardzo smacznych pralinek. 

Składniki na około 40 sztuk:
  • 15 g tłuszczu kokosowego
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g płatków kukurydzianych
Przyszykować wszystkie składniki (fot.1). Tłuszcz kokosowy podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Dodać do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać (fot.2). Następnie masę przekładamy do foremek silikonowych w dowolnym kształcie lub jeżeli ich nie posiadamy można z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na folii aluminiowej.   

Przechowywać w lodówce. Pralinki w smaku bardzo przypominają czekoladki Ferrero Rocher.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz