poniedziałek, sierpnia 15, 2011

Krajanka truskawkowa



Ciasta z truskawkami sprawdzają się w każdej sytuacji. Tym razem biszkopt z dodatkiem mielonych migdałów, pokryty mleczną czekoladą i delikatną pianką śmietanowo-truskawkową. 

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 125 g masła o temp. pokojowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta
Składniki na nadzienie:
  • 300 g truskawek
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
  • 100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym
  • listki mięty
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (fot.1). Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wystudzić nie wyciągając z formy.

Następnie ciasto wyjąć. Skroić ewentualne nierówności - tak aby biszkopt był wszędzie równy. Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do rondelka, rozpuścić na parze. Rozpuszczoną czekoladą cieniutko posmarować wierzch ciasta (nie musimy wykorzystywać całej czekolady. Przez zbyt grubą powierzchnie, ciasto będzie nam się źle kroić) (fot.2).

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach wody, a gdy napęcznieje, podgrzewać aż do rozpuszczenia (nie gotować).

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z rozpuszczoną płynną żelatyną i truskawkami (fot.3). Masę natychmiast nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować (fot.4). Na wierzchu ciasta ułożyć kostki czekolady i listki mięty.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz