wtorek, marca 01, 2011

Rożki morelowe



Rożki morelowe to dosyć prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie mrożonego ciasta francuskiego. To delikatne i szybkie ciasteczka, które można zrobić w krótkim czasie. Zamiast moreli można wykorzystać brzoskwinie lub podduszone jabłka.    

Składniki na 14 sztuk:
  • gotowe ciasto francuskie 275g
  • 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem
  • 4/5 szklanki mleka
  • 40 ml likieru migdałowego
  • mała puszka moreli w syropie
  • 10 dag czekolady mlecznej do ozdoby
Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1). Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier. Budyń wystudzić, mieszając od czasu do czasu.

Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2). Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.  

Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 220ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Napełnić nią małą torebkę foliową albo szprycę z cieniutką końcówką i wycisnąć na gotowe rogaliki dekoracyjne zygzaki.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz