niedziela, lutego 20, 2011

Szarlotka z budyniem



Szarlotka z budyniem jest prosta w przygotowaniu i w dodatku bardzo smaczna. Połączenie jabłek z budyniem waniliowym zaserwowane w kruchym cieście jest rewelacyjne :) Ciasto jest wilgotne, delikatne a masa budyniowa dodatkowo wzbogaca smak. Szczerze mówiąc, szarlotka najlepsza jest na drugi dzień (pod warunkiem, że przetrwa :) ).

Składniki:
  • 450 g mąki
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
Z mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wyłożyć nim spód i boki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je ponakłuwać.

Obrać jabłka. Pokroić je na ósemki. Włożyć do miski i przesypać cukrem (fot.1). Odstawić na 5 minut, tak żeby owoce puściły sok. Następnie wyłożyć nimi formę z ciastem. Ugotować budyń i jeszcze gorącym zalać jabłka (fot.2). Pozostałe ciasto utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3). Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze, tym lepsze do tarkowania.  

Piec 50 min. w temp. 180°C. Wystudzić i posupać obficie cukrem pudrem (fot.4). Ciasto jest przepyszne. Chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pod warunkiem, że dotrwa do tego czasu :)


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz