czwartek, grudnia 06, 2018

Szarlotka Apple Pie



Przepyszna, aromatyczna i bardzo krucha szarlotka - a dodatkowo w porównaniu z innymi - błyskawiczna do przygotowania.

Składniki na kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 90 g smalcu, zimnego
  • ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego

To ciasto będziemy piec w formie rozszerzającej się ku górze o średnicy ok. 27 cm i wysokości 6 cm (jak na pie lub paellę).
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz pokrojony smalec. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche).
Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do pieczenia posmarować masłem.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1). Brakujące miejsca można wylepić palcami.
Teraz czas na nadzienie.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać (fot.2).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta (fot.3), przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można dodatkowo ozdobić krawędzie.
Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach (fot.4) i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. Posypać cukrem pudrem.

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz