Sernik na cieście marchewkowym

by - października 13, 2018



Połączenie dwóch dobrych przepisów w jednym cieście wróży pewny sukces. I tak było w przypadku tego ciasta. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami, ananasem i wiórkami kokosowymi w zestawieniu z lekkim sernikiem z dodatkiem serka mascarpone - okazało się strzałem w dziesiątkę :)

Składniki na spód z ciasta marchewkowego:
  • 150 g drobno startej marchewki
  • 50 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
  • 40 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego lub roztopionego masła
Masa serowa:
  • 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek + 1 żółtko
  • 80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem na wierzch:
  • 125 g kremowego serka Philadelphia
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Przygotować wysoką tortownicę o średnicy ok. 28 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować grubo masłem. Wyjąć z lodówki wszystkie składniki na sernik.
Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Do jednej miski włożyć marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i odrobinę soli, wszystko wymieszać.
W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim i ciągłym strumieniem olej. Do powstałej masy dodać zawartość miski z marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.
Dodać zawartość miski z mąką i delikatnie połączyć składniki tak jak poprzednio. 
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy (fot.1), wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
teraz czas na masę serową. 
Piekarnik ustawić tak jak poprzednio na 175°C. Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksować przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym (fot.2). Na koniec zmiksować ze śmietanką i wanilią. Masę wylać na upieczony, ostudzony spód (fot.3). Piec przez 15 minut w 175°C (grzanie góra-dół). Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut.
Przygotować krem na wierzch - mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wysunąć sernik z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić krem (fot.4) i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut. Studzić pomału - najpierw uchylając drzwiczki piekarnika, a następnie wysuwając kratkę dalej. Ostatecznie wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę.
Zimny sernik obkroić nożem, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Udekorować połówkami orzechów włoskich.

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy