niedziela, listopada 22, 2015

Ptasie mleczko na herbatnikach

Pyszne, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta?  :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i dlatego w moją zachciankę, idealnie wkomponował się przepis na ptasie mleczko. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu - a dodatkowo pozwala wykorzystać sporą ilość białek, które czasami zostają nam z innych wypieków.

Składniki na spód:
  • 15-20 szt. herbatników (np. Petit Beurre)
Masa piankowa:
  • 8 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (może być trochę mniej)
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki)
  • odrobina aromatu waniliowego
  • herbatniki do wyłożenia formy
  • opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao
Polewa:
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
Formę 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spód formy ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego (fot.1).

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i aromat waniliowy, ubijać jeszcze przez chwilę. W tym momencie masę można podzielić na połowę i do jednej dodać sok malinowy lub kakao. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać (fot.2) i wstawić do lodówki. 

Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko (fot.3). Wyrównać (fot.4). Całość ponownie schłodzić. Smacznego :)

Źródło: arabeskawaniliowa


  drukuj przepis

5 komentarzy :

  1. bardzo apetyczne ciacho i super estetyka zdjęć, pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że po raz pierwszy spotykam się z takim przepisem na ciasto a raczej na deser. Chętnie kiedyś spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Niewiele pracy - a efekt bardzo smaczny :)

      Usuń
  3. Czy zamiast cukru zwykłego moze byc puder

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak. Nie widzę większych przciwwskazań.

      Usuń