Słonecznikowe bułeczki drożdżowe
Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania mąkę słonecznikową od firmy OlVita i od razu przyszły mi na myśl aromatyczne bułeczki słonecznikowe. Niestety nie znalazłam ciekawego przepisu w sieci, z wykorzystaniem takiej mąki - więc postanowiłam wymyślić go sama :) W sumie szkoda, że tak niewiele jest przepisów z mąką słonecznikową, ponieważ jest ona bogata w błonnik, białko, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i żelazo. Zawiera witaminę A, D i E oraz B6. Podchodząc do tematu matematycznie, też wszystkie dane wskazują na jej przewagę nad mąką pszenną - w porównaniu do mąki pszennej mąka słonecznikowa ma prawie o 1/2 mniej kalorii, 3 razy mniej węglowodanów i 4 razy więcej białka.
Jeżeli chodzi o bułeczki, to wyszły bardzo delikatne i mięciutkie - a dzięki mące słonecznikowej mają wyjątkowy, lekko słodkawy posmak.
Składniki na 4 sztuki:
- 50 g mąki słonecznikowej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml wody
- 7 g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- 3-4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
Suche drożdże wymieszać z mąkami. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe części (około 100 g każda) i uformować bułeczki (fot.1). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 do podwojenia objętości.
Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać ziarnami słonecznika (fot.2). Lekko docisnąć.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce.
Źródło: przepis własny
drukuj przepis
2 komentarzy
Bułeczki wyglądają cudnie ;) Do mojego wege pasztetu z soczewicy pasowały by idealnie ;)
OdpowiedzUsuńFaktycznie - zestawienie doskonałe :)
Usuń