Walentynkowe ciasto z serduszkiem

by - lutego 14, 2015



Dzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szczypta sody
  • 1 łyżka oleju

Masa śmietanowa:

  • 750 ml śmietany 30 %
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • ziarna z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1 l wody

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Oddzielone białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier, a następnie (pojedynczo) żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i do przygotowanej puszystej masy jajecznej, dodać wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto wylać do formy 30 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Piec około 15-20 minut w temperaturze  180˚C. 
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszki i ułożyć na chwilę na kratce. 
Blaszkę keksową wyłożyć folią aluminiową. W jej środek włożyć upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze (fot.2). Jeżeli ciasto wyszło nam zbyt długie, nadmiar możemy odkroić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3 galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wodzie (dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, ponieważ dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca). Przestudzoną galaretkę przelać do 3 kubków. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy jest już gotowa, delikatnie wyjąć ją z kubków i foremką w kształcie serca wyciąć 3 serduszkowe słupki.
Pozostałą po wycięciu galaretkę można z powodzeniem ponownie rozpuścić i pozostawić do zastygnięcia, a następnie wykorzystać do dekoracji.

Żelatynę rozpuścić w około 1/2 szklanki przegotowanej wody. Pozostawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier, ziarna wanilii a następnie żelatynę. Dokładnie zmiksować całość. Uwaga! Śmietanka bardzo szybko tężeje, więc trzeba wszystko robić dosyć szybko. Połowę śmietanki wylać na dno wyłożonego biszkoptu. Następnie ułożyć na niej (ściśle obok siebie) 3 galaretkowe słupki (fot.3). Zalać całość pozostałą ilością śmietanki. Wyrównać (fot.4).
Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę. Smacznego :)


Źródło: doradcasmaku.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

11 komentarzy