Piernikowe ludziki

by - grudnia 22, 2013



Pierniczki (ang. gingerbread man) - ulubieńcy naszych najmłodszych. Przede wszystkim ze względu na fakt, że można je dekorować i "ubierać" w najrozmaitszy sposób, na ile tylko wyobraźnia na to pozwoli. Ciasteczka te znane są od wielu lat. Ich historia sięga XV wieku ubiegłego stulecia. Pierwsze oficjalne zapiski na ich temat pojawiły się na dworze Królowej Anglii Elżbiety I, gdzie wykonywano je na podobieństwo niektórych, z jej ważnych gości. Obecna forma pierniczków jest o wiele prostsza, ale za to dostępna dla wszystkich. Ciasto najlepiej przygotować 1 dzień przed planowanymi wypiekami. 

Składniki na 1 kg ciasta:
  • 3/4 szklanki jasnego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • dowolne dekoracje cukiernicze
Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).
Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać ludziki.
Pierniczki najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi. Piec około 12 minut w temperaturze 200°C. 
Po upieczeniu wyjąć i studzić na kratce (fot.1).

Po tym udekorować ludziki w dowolny sposób (fot.2). Miłej twórczej zabawy :)

Źródło przepisu na pierniczki: cukierniczekreacje


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy