piątek, grudnia 19, 2014

Krucho-drożdżowe rożki z makiem



Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :)

Składniki:
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 65 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 165 g masła
  • 2 czubate łyżki śmietany
Dodatkowo:
  • ok. 600 g gotowej masy makowej
  • roztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
Mąkę przesiać na stolnicę.  Masło posiekać na mniejsze kawałki i rozetrzeć z mąką, tak aby powstała konsystencja sypkiego piasku. Wymieszać następnie z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie). W środku ponacinać otwory wzdłuż obu boków, tak jak na zdjęciu poniżej (fot.2). Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Źródło: addiopomidory.blogspot.com


  drukuj przepis

4 komentarze :

  1. Oryginalny pomysł, ale brakuje mi wykorzystania w przepisie masła - pewnie zwykłe przeoczenie

    OdpowiedzUsuń