Torcik delicja jabłkowa, to wyśmienite ciasto z sześcioma różnorodnymi warstwami. Po kolei tworzy je: delikatny, puszysty biszkopt, masa jabłkowa, biszkopt kakaowy, aromatyczny krem budyniowy, lekko kwaskowa frużelina truskawkowa i całość zamyka ponownie jasny biszkopt. Ciasto jest trochę pracochłonne... ale na prawdę warto przebrnąć wszystkie etapy, żeby osiągnąć ten przepyszny i wykwintny cel.
Biszkopt jasny (na dwa blaty):
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2-3 łyżki kakao
- 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- niewielka ilość masła
- 750-800 ml mleka
- 180 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 średnie jajka
- 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytryną
- cukier do smaku
- ½ szklanki likieru czekoladowego
- ½ szklanki gorącej przegotowanej wody
- cukier do smaku
- 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny)
Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1).
Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Przekroić na 2 blaty o grubości około 1 cm.
Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.
Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. I odstawić do wystygnięcia (fot.5).
Teraz przyszedł czas na połączenie wszystkich elementów. Na dużym talerzu ułożyć jeden z jasnych biszkoptów i nasączyć go ponczem z wystudzonej herbaty (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na niego wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości).
Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8), przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną.
Na potrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik z powodzeniem można również udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Inspiracja: słodkie fantazje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
drukuj przepis
piękny torcik!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)... dodatkowo jest jeszcze przepyszny. Rozpływa się w ustach, ponieważ każda z warstw jest delikatna i mięciutka.
OdpowiedzUsuńDzień Dobry ! Czy pani te ciasta robi pod zamówienie ?
OdpowiedzUsuńNie... niestety tylko na potrzeby własne.
OdpowiedzUsuńWspaniały wiosenny torcik, poproszę o kawałek do kawki:)) Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńNominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszamy do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka :)
OdpowiedzUsuń