Sernik Banoffee z bananami i masą kajmakową

by - marca 06, 2019



Wyjątkowy sernik, który powstał dzięki połączeniu przepisu na sernik i Banoffee Pie, czyli ciasto z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową.

Składniki na spód:
  • 120 g ciastek typu digestive
  • 50 g masła (roztopionego i wystudzonego)

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (ok. 400 g)

Dodatkowo:
  • 3 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kostek ulubionej czekolady



Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać masę ciasteczkową. Wyrównać, dociskając palcami (fot.1). Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Teraz czas na masę serową. Bardzo ważne jest żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. 
Jajka dokładnie roztrzepać mikserem. Dodać cukier. Zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bezgrudkowej  serowej masy, nie dłużej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać. 
Masę serową podzielić na dwie części, jedna powinna być o około 100 g lżejsza. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej (fot.2) (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową kajmakową, wyrównać (fot.3). Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć delikatnie formę z piekarnika i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie i łyżka po łyżce) (fot.4), wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej, około 1 godziny w temperaturze 150ºC. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.

Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Banany obrać, pokroić na cienkie plasterki i skropić lekko sokiem z cytryny (żeby nie ciemniały).
Sernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej (fot.5). Na górę sernika poukładać plasterki bananów, w taki sposób, by na siebie zachodziły (fot.6)
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Wyłożyć na banany (fot.7). Górę ciasta pospać kilkoma kostkami startej czekolady (fot.8)

Przechowywać w lodówce.


Źródło przepisu: mojewypieki.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

8 komentarzy

  1. Piekę ten sernik już drugi raz. Jest pyszny.Zmieniłam tylko wierzch i zamiast bananów,które jakoś mi nie pasowały, dałam karmelizowane pestki słonecznika. Mam pytanie czy pani ten sernik też piękne rośnie a w trakcie studzenia opada środek?

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można czymś zastąpić mascarpone? jak na złość nie kupiłam.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić go trzykrotnie zmielonym tłustym twarogiem wymieszanym ze śmietaną kremówką

      Usuń
  3. Czy twaróg półtłusty zmielony można zastąpić twarogiem sernikowym z wiaderka np Piątnica?
    I o ile musiałabym zwiększyć składniki na tortownicę 25-26cm? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu nie polecam serka z wiaderka, ma zbyt luźną konsystencję.
      Do przeliczenia składników proszę skorzystać ze strony: https://przelicznikforemek.pl/ - prosta, ale działa :)

      Usuń