piątek, kwietnia 01, 2016

Wielkanocna babka z zajączkiem



Dopiero teraz złapałam trochę oddechu po świętach... korzystając z okazji wrzucam ostatni, zaległy przepis na ciasto wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym - czyli babka nadziewana murzynkiem. I proszę mi uwierzyć, że nie jest w ogóle tak skomplikowana, na jaką wygląda :)

Składniki na ciasto ciemne:
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto jasne:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały aromat cytrynowy
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Zaczynamy od ciasta ciemnego. Cukier wymieszać z kakao, dodać masło, wodę i wszystko razem roztopić. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, wymieszać za pomocą miksera. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, i również wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją do ciasta, delikatnie mieszając całość łyżką drewnianą (fot.1). Wlać do formy keksowej 11 x 25 cm (fot.2).

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto całkowicie wystudzić, i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Następnie za pomocą foremki w kształcie zajączka, powycinać zajączki (fot.3). Powycinane zajączki poukładać ściśle jeden za drugim,  na stojąco w keksówce (fot.4).
Teraz szykujemy ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę (fot.5). Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki (fot.6).
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu wierzch babki posypać cukrem pudrem.

Źródło: edicook


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz