Szarlotka tatrzańska

by - października 27, 2014



Już bardzo dawno nie robiłam jabłkowego ciasta. Więc stęskniona za niepowtarzalnym jabłkowym aromatem, wyszukałam bardzie ciekawy przepis na szarlotkę tatrzańską. Wyróżnia się ona niewielką ilością bardzo kruchego, delikatnego ciasta oraz wysoką warstwą pysznych, kwaskowych jabłek z delikatną nutką cynamonu.

Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • opcjonalnie - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg jabłek szara reneta
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę o wielkości 22 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić 2/3 ciasta (fot.1) i wstawić razem z formą do lodówki na około godzinę. 
Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. 
Wszystkie jabłka obrać i pozbawić ich gniazd nasiennych. Owoce zostawić w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Za pomocą malaksera lub tarki - jabłka pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodać cukier puder i cynamon (fot.2). Delikatnie wymieszać, by przyprawy ładnie oblepiły wszystkie jabłka. Postaraj się nie połamać plasterków. 
Na chłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie jabłka, układając plasterki poziomo (fot.3). Powstanie nam wysoka warstwa (około 6-7 cm). Dokładnie je docisnąć i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika (fot.4). Szarlotkę piec ok. 60-80 minut, w temperaturze 160ºC – do zarumienienia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać pudrem.

Źródło: chillibite.pl


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

4 komentarzy

  1. To jest szarlotka, o której marzę już od dawna, tylko jakoś nie mogłam się zebrać :) Teraz juz na pewno ją upiekę! Twoja preentuje się bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam z czystym sumieniem. Jest na prawdę wyśmienita... nawet na drugi dzień smakuje świetnie - pod warunkiem, że jeszcze coś zostanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, jest świetna! ; )

    OdpowiedzUsuń