niedziela, lutego 02, 2014

Torcik delicja jabłkowa



Torcik delicja jabłkowa, to wyśmienite ciasto z sześcioma różnorodnymi warstwami. Po kolei tworzy je: delikatny, puszysty biszkopt, masa jabłkowa, biszkopt kakaowy, aromatyczny krem budyniowy, lekko kwaskowa frużelina truskawkowa i całość zamyka ponownie jasny biszkopt. Ciasto jest trochę pracochłonne... ale na prawdę warto przebrnąć wszystkie etapy, żeby osiągnąć ten przepyszny i wykwintny cel.

Biszkopt jasny (na dwa blaty):
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Biszkopt kakaowy (na jeden blat):
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2-3 łyżki kakao
Mus z jabłek:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek, umytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • niewielka ilość masła
Budyniowy krem waniliowy:
  • 750-800 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 średnie jajka
Poncz do jasnego biszkopta:
  • 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytryną
  • cukier do smaku
Poncz do kakaowego biszkopta:
  • ½ szklanki likieru czekoladowego
  • ½ szklanki gorącej przegotowanej wody
  • cukier do smaku
Dodatkowo:
  • 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej)
  • (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny)
Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1).
Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Przekroić na 2 blaty o grubości około 1 cm.

Teraz czas na biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka (fot.3), a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.

Jeżeli chodzi o mus jabłkowy zdecydowałam się tu na zmianę w stosunku do oryginalnego przepisu, żeby uniknąć stosowania żelatyny. Zastosowałam warstwę z jabłek karmelizowanych miodem. 
Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. I odstawić do wystygnięcia (fot.5).

Krem waniliowy. Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną (ja użyłam blendera). Dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek i przypalenia na dnie (fot.6). Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę a następnie dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) (fot.7) ucierając na najwyższych obrotach miksera, tak by nie powstały grudki. 

Teraz przyszedł czas na połączenie wszystkich elementów. Na dużym talerzu ułożyć jeden z jasnych biszkoptów i nasączyć go ponczem z wystudzonej herbaty (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na niego wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości).
Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8), przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną.

Na potrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik z powodzeniem można również udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Inspiracja: słodkie fantazje


  drukuj przepis

6 komentarzy :

  1. Dziękuje :)... dodatkowo jest jeszcze przepyszny. Rozpływa się w ustach, ponieważ każda z warstw jest delikatna i mięciutka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień Dobry ! Czy pani te ciasta robi pod zamówienie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie... niestety tylko na potrzeby własne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały wiosenny torcik, poproszę o kawałek do kawki:)) Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszamy do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka :)

    OdpowiedzUsuń