niedziela, kwietnia 07, 2013

Sernik wykwintny



Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie na pierwszym miejscu. Sernik jest leciutki, puszysty, niezbyt słodki i podstawowa jego zaleta - nie opada! wychodzi prosty jak stół :)

Składniki:
  • 1,3 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 450 g cukru
  • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 250 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki
Bardzo ważną rzeczą jest to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Powinny być wyjęte minimum 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Masło utrzeć mikserem do momentu aż stanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka na pianę.
Do masy serowej stopniowo i delikatnie dodać ubitą kremówkę, białka i bakalie (fot.1). Wymieszać.
Przygotować formę o wymiarach 23 x 35 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę serową. Wyrównać (fot.2).
Całość piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Można posypać wierzch cukrem pudrem.
Sernik bardzo długo zachowuje świeżość. Trzeba go jedynie przechowywać w lodówce. Nawet 5 dni.

Źródło: mojewypieki


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz