Cannoli nadziewane kremem z o smaku limonki

by - kwietnia 14, 2013



Cannoli to delikatne, kruche jak faworki rurki, wypełnione delikatnym serkiem. Jest to tradycyjny sycylijski przysmak. Na Sycylii cannoli przygotowywane i spożywane jest w czasie karnawału, ale ponieważ jest tak pyszne, ostatnio rozpowszechniło się na całym świecie i przyrządzane jest przez cały rok.

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina  
Nadzienie z serka ricotta:
  • 250 g serka ricotta 
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80-100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • otarta skórka z 1 limonki
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
Najpierw należy przygotować ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie je wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, i bardzo cienko rozwałkować (ok. 1,5-2 mm) (fot.1). Następnie miseczką lub szeroką szklanką powycinać z niego kółka. Kółka nawinąć na metalowe rurki (fot.2), starając się jak najlepiej skleić ze sobą brzegi kółek, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
Nawinięte na rurki ciasto smażyć na głębokim oleju (całe rurki muszą być zanurzone). Usmażone rurki najlepiej odłożyć do wystygnięcia na papierowe ręczniki, żeby jak najlepiej pozbyć się z nich zbędnego tłuszczu.
Teraz należy przygotować nadzienie z serka ricotta. Śmietankę ubić na sztywno. Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i otartą skórką, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką. Krem najlepiej schłodzić przed użyciem w lodówce przez około 20 minut.
Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem (fot.3), ponieważ dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a krem chłodny i puszysty. Na koniec obficie posypać cukrem pudrem (fot.4).

Źródło: KuchniaLidla

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy

  1. Skorzystałam !
    Wyszły pyszne Jummy...
    Proszę wejdź na mojego bloga podroze-to-co-kocham.blogspot.com
    I zostań obserwatorem proszę :)
    Marysia

    OdpowiedzUsuń