Babeczki Wielkanocne

by - marca 23, 2013



Te babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę.

Składniki na 9 babeczek:
  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • 100 g wiórków lub chipsów czekoladowych
  • jajeczka cukrowe do dekoracji
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników.
Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1). Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Wystudzone babeczki ozdobić najpierw śmietaną (fot.2) a następnie jajeczkami. Smacznego!

Źródło: mojewypieki.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

5 komentarzy

  1. piękne babeczki , muszą być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm... były smaczne :) zniknęły w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne wielkanocne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. MMMM...Pyszne !
    I w sam raz na Wielkanoc :D
    Wejdź na mojego bloga : http://podroz-przez-caly-swiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je na swięta Wielkanocne znikęły tak szybko jak się pojawiły!Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń