sobota, grudnia 22, 2012

Muffinki "Mikołaj w zaspie"



Zapach świeżo upieczonego piernika unoszący się po całym domu wprowadza nas w świąteczny, bożonarodzeniowy nastrój. Proponowane dzisiaj przeze mnie muffinki oprócz walorów wonno-smakowych :) będą dodatkowo stanowić wyjątkową dekorację stołu. 

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść rodzynek
Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru
  • czerwona masa cukrowa
  • biała masa cukrowa
  • czarna masa cukrowa
Składniki do muffinek dzielimy na suche i mokre. Mąkę, cukier, kakao i sodę wymieszać w jednej misce, a w drugiej jajka, mleko, olej i miód. Następnie dosypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Pod koniec dosypać rodzynki. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień.
Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić.
W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1). Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy babeczek ozdobić.
Wystudzonym muffinkom ściąć wierzchy (fot.2), tak żeby dekoracje lepiej się trzymały.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier.
Muffinki najpierw udekorować śmietaną (fot.3), a następnie ułożyć dekorację, w taki sposób, żeby imitowały Mikołaja, który utknął w kominie :) (fot.4). Miłej zabawy.

Inspiracja: foto z internetu


  drukuj przepis

2 komentarze :

  1. Wspaniałe! Prześliczne!

    Zapraszam do mnie: kulinarne-zmagania-fate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń