Babeczki "Kapelusze Wiedźmy"

by - października 22, 2012


Zbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy :) 

Składniki na 12 muffinek:
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 165 g cukru
  • mały cukier waniliowy  
  • 140 g masła  
  • 2 całe jajka 
  • 170 ml mleka
  • 100 g czekolady mlecznej  

Składniki na krem:
  • 4 łyżki mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

Dodatkowo:
  • 100 g czarnej masy cukrowej
  • 50 g pomarańczowej masy cukrowej
  • posypka białe perełki

W małym rondelku rozpuścić masło. Wystudzić. Czekoladę drobno posiekać, albo starkować na tarce z grubymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie do zimnego masła wlewać mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć wszystkie suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia.
Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1). Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut.

Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Całkowicie wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać budyń z mąki i mleka. Ucierać około 5 minut, do momentu aż zacznie powstawać gładki krem. Dodać barwnik spożywczy. Odstawić do lodówki.

Czas na kapelusiki. Czarną masę cukrową dobrze wyrobić i cienko rozwałkować. Wyciąć z niej 12 kółeczek o średnicy około 4 cm i 12 trójkątów o podstawie 7 cm i wysokości 4 cm (fot.2). Z czarnych trójkątów uformować stożki i ponakładać je na kółeczka. Następnie wyrobić pomarańczową masę cukrową, rozwałkować i wyciąć paseczki o wysokości około 0,5 cm i uformować z nich otoki na kapeluszach. Aby uzyskać brązowy kolor masy cukrowej na klamry z przodu kapeluszy, połączyć niewielkie ilości pomarańczowej i czarnej masy.

Babeczki udekorować najpierw kremem (fot.3), następnie posypką a na końcu poukładać na nich kapelusiki (fot.4).
Smacznego Halloween-owego :)

Inspiracja wyglądu babeczek - stockfood.pl



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

15 komentarzy

  1. Jakie fajne :) Aż się uśmiechnęłam na ich widok!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najfajniejsze kapelusze jakie widziałam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewela!!!:) Zawsz zadroszcze takim Talentom jak Ty co to w sumie z niczego a takie cuda potrafia wyczarowac!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej takie cupkajeki, to już wyżasza szkoła jazdy ; ) Strasznie mi się podobają : )
    Zapraszam do mnie na bloga na Halloweenowy konkurs : )
    http://perfectmelt.blogspot.com/2012/10/halloweenowy-konkurs-z-home-look.html

    <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę bardzo :) Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. niesamowite! aż trudno uwierzyć, że nie są sztuczne :) zazdroszczę talentu

    OdpowiedzUsuń