Rolada truskawkowo-kokosowa

by - lipca 29, 2012



Tym razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta i mało słodka.

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • sok z 1 cytryny
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
Składniki na krem śmietanowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 75 g cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-Fix
  • 400 g truskawek
  • 50 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • kilka truskawek w całości
  • kokosowe kulki (np. Rafaello)
  • łyżka cukru 
Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2). Piec około 15 minut w temp. 180ºC.

Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć papier i zwinąć je wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką (fot.3).

Śmietanę ubić z 75 g cukru pudru oraz Śmietan-Fixem. Dodać 50 g wiórków kokosowych.

Ciasto rozwinąć, posmarować 3/4 ubitej śmietany. Ułożyć pokrojone truskawki (fot.4) i zrolować. Wierch posmarować resztą śmietany, udekorować truskawkami i przekrojonymi na pół kulkami Rafaello. 


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

4 komentarzy