wtorek, lipca 24, 2012

Jagodzianki z białym serem



Od momentu kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu atinabc - stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Są przepysznie jagodowe, polecam każdemu zwolennikowi ciast drożdżowych z owocami :)

Składniki na ciasto:
  • 300 ml letniego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Składniki na masę serową:
  • 400 g twarogu półtłustego 
  • 2 łyżki masła, o temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 400 g jagód
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól a następnie wcześniej przygotowane mleko z resztą składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować i włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze przez chwilę wyrobić, a następnie rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 cm. 

Teraz przyrządzić masę serową. Wszystkie składniki na masę serową dobrze wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg z pozostałymi składnikami.
Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, tak żeby otrzymać dwa prostokąty. Obie części posmarować masą z białego sera (fot.1), a następnie posypać jagodami (fot.2). Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić nożem na 8 - 10 części (fot.3) (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).
Tak przygotowane bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami) (fot.4), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru roztartego grzbietem łyżki razem z 3 łyżkami gorącej wody. Gęstość lukru można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody. Smacznego :)


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz