poniedziałek, kwietnia 09, 2012

Słodkie doniczki z tulipanem



Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Mięciutkie babeczki z płatkami czekoladowymi, ozdobione kruchymi ciasteczkami z lukrem - na pewno wzbogacą Wielkanocny stół.

Składniki na 12 szt. muffinek: 
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g płatków czekoladowych
Składniki na 12 szt. ciasteczek kwiatków:
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • kolorowe lukry do ciasta
  • drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków)
  • 250 g zielonej masy cukrowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • około 2 łyżek wody
Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kwiatki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie ponabijać je na patyczki, które będą imitowały łodyżki (fot.1). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić kolorowymi lukrami (fot.2). Teraz zajmiemy się muffinkami-doniczkami. Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać płatki czekoladowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 2/3 wysokości (fot.3). Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić zieloną trawką przygotowaną z gotowej masy cukrowej za pomocą zwykłej wyciskarki do czosnku. Masę cukrową dobrze ugnieść, żeby stała się miękka, przecisnąć przez wyciskarkę i układać partiami na muffinkach, zaczynając od krawędzi (fot.4). Aby nasza trawka lepiej się trzymała przyklejamy ją na gęsty lukier, przygotowany z cukru pudru i wody. Miłej zabawy :)


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz