środa, lutego 16, 2011

Petit fours



Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą.

Składniki na 20 sztuk:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru 4
  • łyżki gorącej wody
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 opakowanie surowego marcepanu (250g)
  • 1 duży kieliszek wiśniówki
  • szklanka dżemu truskawkowego
  • 3 mleczne czekolady
  • biała czekolada do dekoracji
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie.

Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC. Gdy ciasto wystygnie pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości.  

Pierwszy pasek wyłożyć surowym marcepanem, delikatnie dociskając go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować dżemem wymieszanym dokładnie z wiśniówką (fot.2). Przykryć trzecim paskiem, a następnie pokroić w niewielkie prostokąciki o wymiarze około 4 x 2,5 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.  

Czekolady mleczne roztopić w kąpieli wodnej, a następnie obtaczać dokładnie każdą kostkę przygotowanych wcześniej petit fours. Odkładać delikatnie na kratkę do zastygnięcia czekolady. Ozdobić wg uznania. Ja udekorowałam swoje pralinki roztopioną w kąpieli wodnej, białą czekoladą.


  drukuj przepis

0 komentarzy :

Prześlij komentarz